joi, 17 ianuarie 2013

IMAGINI, DE DINCOLO DE GARD

Copaci impachetati in zapada, by George


Într-una din dimineţile astea, fumînd (evident), încercam să cuprind cu privirea zăpada fină ce încă mai cădea ca o părere din gri-ul de sus, dincolo de geam. M-am simţit atras aproape imediat de elementul evident frumos din peisaj: un copac alb, plin de zăpadă. [....]
Am sesizat automat şi discrepanţa dintre frumuseţea copacului şi imaginea de background contrastantă, a unui bloc comunist, plin de fum şi de pete, parcă mai strîmb în geometria lui pătrăţoasă decît modelul fractalic al copacului alb. Primul gînd a fost că pornesc de la o preconcepţie, asociind albul copacului cu puritatea, în contrast cu culoarea incert-murdară a zidurilor de beton, senzaţie întărită un pic şi de-o cioară, care s-a găsit chiar atunci să zboare prin zonă, apoi după cîteva secunde m-am corectat, păi şi gardul metalic din jur era plin de zăpadă, iar pe ăla nu l-am văzut ca frumos. Am remarcat în trecere alţi copaci albi, alte blocuri de culoare incertă, apoi structura de beton a stadionului, abia vizibilă în depărtare, undeva deasupra; deşi evident mai zveltă şi urmărind un model general ne-paralelipipedic, nici aceea nu mi-a plăcut. În momentul ăla m-am decis să apelez la arma secretă George, pentru a imortaliza clipa. După şedinţa foto mi-am aprins a doua ţigare. Spre filtru, mi-am dat seama că mi-au plăcut copacii plini de zăpadă ca întrupări ale unor idei / idealuri / vise mai frumoase decît structurile concepute şi făcute de oameni, care sînt expresii ale unor idei / idealuri / vise inferioare, limitate de scopul lor pur utilitar. Mi-am amintit o clipă oftînd de vechii romani, care-au găsit în ei puterea de a imprima majestate în structuri pur utilitare, precum apeductele, de exemplu.

Observaţia unu: Dumnezeu visează mai frumos decît noi. Observaţia doi: noi, oamenii, nu prea mai ştim să visăm, chiar dacă am ştiut, cîndva. Observaţia trei: cu excepţia lui George şi - scurt, a lui Alex - n-am vorbit cu nimeni în intervalul ăsta, deci singurătatea-mi prieşte, pentru a mă echilibra. Observaţia patru: cînd mă doare-n piept dupa o repriză de tuse, nu-i inima, ci doar o flegmă, care se desprinde de prin alveole, ca să pot fuma următoarea ţigare pe plamîn curat. Observaţia cinci: eu cu mine, e bine.

Cum spunea cîndva, poetul nepereche:
Piară-mi ochii turburători din cale, 
Vino iar în sîn, nepăsare tristă; 
Ca să pot muri liniştit, pe mine 
Mie, redă-mă!

14 comentarii:

pandhora spunea...

copacii sunt frumosi si melodia dar blocurile alea nu....

JOKER spunea...

Păi, cam ăştia sîntem...

ici-colo spunea...

Iar daca ar fi filmat cineva de dincolo de gardul acela (il stiu bine, da) oare cum ar fi sunat?

JOKER spunea...

@ ici-colo.ro: Probabil i s-ar fi făcut milă şi ne-ar fi aruncat niste chiftele, ceva, printre gratii.. Prietenii stiu D.C.
:D

geanina spunea...

asa...
si daca nu e gard? :))

JOKER spunea...

@ geanina: Din păcate, este. Din plasă de sîrmă. Cheap. Deprimant.

Anonim spunea...

Buna,

Ascult melodia,versurile si imi place

Privesc coppacul cu ghiciura apoi tac :)

cami

JOKER spunea...

@ cami: Presează, te rog, cîteva frunze... de arţar, pentru mine
:)

Anonim spunea...

nu vrei ierbar,,sper;)) C

JOKER spunea...

@ C: Nu.. o frunză de-ţi pică-i destul pentru mine: http://www.youtube.com/watch?v=PfJreOd5MgA
:)

Anonim spunea...

Nici nu esti pretentios
:phttp://www.youtube.com/watch?v=aJq2VAnfPtw

C

JOKER spunea...

@ C: Frumoasă explozie florală...
Da, sînt nebun, domnişoară C, am şi certificat.
http://www.youtube.com/watch?v=q11h85-RyQE
:D

Anonim spunea...

Eu m-am gandit la ultimul vers,tu ai inteles ce ai vrut:p oricum multumesc:)


http://www.youtube.com/watch?v=fsemdOJq7_w

aceeasi C

JOKER spunea...

@C: Mulţumesc de vizite. Mă bucur că ai gasit ceva ce ţi-a atras atentia, măcar şi un minut.
Poezia e superbă şi destul de la obiect. Deşi mărturisesc cu oarece jenă că nu am citit Blaga, în afară de "Eu nu strivesc...", la şcoală. Prea trist, pentru starea mea obişnuită.
Te mai aştept pe-aici, atîta vreme cît voi mai putea să visez.