sâmbătă, 21 iunie 2008

SOLSTIŢIUL DE VARĂ

:P
FACTS: solstiţiul de vară se va petrece în noaptea asta, la ora 03:11 AM mai exact. Astronomic, marchează ziua cea mai lungă din an. Astrologic, Soarele trece din zodia Gemeni în zodia Rac.
Realitatea subtilă a acestui eveniment e mult mai importantă de fapt, deşi prea puţini dintre noi mai sîntem încă deschişi pentru a accepta enunţul ăsta, educaţia noastră orientată spre concret ne condamnă să privim doar coaja concretă a evenimentelor, sîntem condiţionati zi de zi să ne mulţumim cu acel colţisor infim din realitate care se vede la prima privire superficială; înţelesul profund ne cam scapă, nu mai avem timp şi chef pentru el, nu avem de fapt ochii formaţi – şi-i chiar obositor, nu-i aşa, e ca şi cum te-ai duce-n război fără arme – să-l percepem deghizat în forma lui eminamente ocultă, discretă, cum ziceam – subtilă.
Solstiţiul aduce cu sine o descătuşare enormă de energie vie, tot ce e viu se-ncarcă de ea, precum florile se deschid şi se-ntorc după soare, vrăjite. Şi evenimentele ce se petrec în această baie de energie sînt profund afectate, e-o plinătate de-ntîmplări la marginea logicului, intrînd serios pe tărîmul magiei.
În noaptea asta fetele de măritat îşi visează ursitul, supunîndu-se unui ritual complex pentru a afla: dacă-i urît ori frumos, sărac ori bogat, slab ori voinic, cu noroc ori fără. În noaptea asta gîndurile de iubire sînt de neoprit, îşi ating ţinta, dărîmă totul în cale, ca un val de flux; sîntem mai mult ori mai puţin conştienţi de asta.
În noaptea asta de vis broscoii ies pe marginea drumului şi-aşteaptă şansa lor (reală acum, în ciuda improbabilităţii ei aparente) de a se transforma în prinţi – dacă nu ştiaţi, asta se-ntîmplă numai şi numai dacă sînt sărutaţi (pasional, evident, mai încape vorbă) de prinţese frumoase, cu şoldul înalt, cu piciorul mic şi cu pasul uşor, cu părul roşu ca jarul mocnit, cu ochi verzi enormi şi cu degete fine. Genul de prinţesă pentru care bărbaţii uită să mai plece cu maşina de la stop, expunindu-se fără crîcnire înjurăturilor şi claxoanelor, despre genul ăsta de prinţesă vorbesc eu aici, ştii tu bine de care. DANGEROUS.
În noaptea asta de vis vrăjitoarele pun cu certitudine de-un consiliu / sabat, într-un loc izolat din padure, unde tu nu le vezi, doar le-auzi murmurînd vrăji amestecate cu vîntul uşor ce mişcă crengile copacilor. Da, acolo fac vrăji, evident, ce credeai tu, naivule. Îmi place ideea de vrajă – şi vrăjitoarele-mi plac, mereu am fost masochist.
În noaptea asta fermecată ielele bîntuie pădurile, în căutare de prospătura (FRESH MEAT), iar dacă le-ntîlneşti e musai să nu te uiţi la ele, că de-ţi prinde vreuna privirea îţi strîmbă nasul şi gura, şi-apoi rămîi aşa. BEWARE.
În noaptea asta două blocuri de calcar se iau la braţ şi merg la plimbare, discutînd încetişor de una şi de alta, cum a remarcat Stanislaw Lem.
În noaptea asta unii-şi permit să dispară după un cot al drumului, cu tot cu maşină, aşa cum a observat cu fineţe Mircea Eliade.

Tu pe cine-ai visat, ce-ai simţit (ori pe cine), unde ai fost şi cu cine, în noaptea asta magică? În locul tău aş face-un efort şi mi-aş aduce aminte. Cine ştie, s-ar putea să constaţi că prinzi “din aer” ceva important. Eu mi-aş nota pe ceva, în locul tău.

Niciun comentariu: